Maandelijks archief: januari 2014

Heel veel visjes in de klas!

DSCN2147 DSCN2148 DSCN2149 DSCN2150 DSCN2151 DSCN2152 DSCN2153 DSCN2154 DSCN2158 DSCN2159 DSCN2160 DSCN2161 DSCN2162 DSCN2163 DSCN2164 DSCN2165 DSCN2166 DSCN2167 DSCN2168 DSCN2169We hadden in onze klas niet alleen echte visjes zitten, er waren ook een heleboel vissen waarmee we mochten spelen. Zo was er onze watertafel vol met verschillende vissen, visnetten, vislijnen, ….en vangen maar!  We schilderden ook onze vissen in mooie kleuren met waterverf. Samen luisterden we naar een heleboel mooie verhalen over visjes zoals klein wit visje en de allermooiste vis. Naar aanleiding van dat laatste verhaal hebben we stukjes papier gescheurd en op een vis gekleefd; zo kregen wij ook mooie vissen met veel gekleurde schubben. Ze zijn te bewonderen in de gang;

We speelden ook een groot vissenspel. Hierbij mochten we grote en kleine vissen in verschillende kleuren proberen vissen. Niet gemakkelijk voor de motoriek. Als iedereen het vissen een beetje onder de knie had, maakten we het een beetje moeilijker. Nu moesten we dobbelen met de kleurendobbelsteen en de vis van de juiste kleur vangen. Dat ging al heel goed. Sommigen konden zelfs de kleuren al juist benoemen.

We lieten papieren vissen ook zwemmen in onze klas en zongen daarbij ons liedje! We bekeken onze echte visjes en keken ook naar foto’s over verschillende vissen. We moesten natuurlijk ook de vissen eten geven en de visbak uitkuisen; Iedereen hielp goed mee!

 

 

Boek open, boek toe, kijk eens hoe ik dat doe !

Vanaf morgen werken we een weekje rond boeken.

Vrijdag om 9.00 uur is het een voorleesmoment door (groot)ouders.
Woensdag verwachten ze ons om 09.30 uur in de bibliotheek van Sint-Niklaas voor een rondleiding. Ouders of grootouders die graag mee gaan zijn welkom.
Gezocht: enthousiaste ouders/grootouders die ons met de auto tot daar kunnen brengen.
Verder is alle materiaal om onze boekenhoek gezellig te maken welkom. Hierbij denk ik natuurlijk aan leuke boeken,  kussens, dekentjes, houten kistjes om stoeltjes van te maken of om boeken in op te bergen,… alles is welkom.

Alvast bedankt !

Boekenhoekje

Visjes in de klas!

DSCN2144 DSCN2145 DSCN2146

Vandaag stond er een bak water in de klas! Maar er zwom ook iets in rond…..visjes! We keken samen naar de kleuren, de vinnen en het mondje! Een vis kan niet stappen, heeft geen handen en kan niet praten! Hij zegt wel ‘blup’ met zijn mondje.

We leren deze week dus over visjes! En we leren ze goed verzorgen.

We zongen ook als ons liedje:  visje, visje in het water; visje, visje in de kom!   Visje , visje kan niet praten; visje, visje draai eens om!

‘Goedemorgen, meneer stukjes!’

Donderdag zat Jules ons op te wachten in de kring. Hij had een boekje meegebracht voor ons: ‘goedemorgen, meneer stukjes!’  Dit was een goede start voor het thema van de week mijn lichaam. We gingen op een groot papier liggen en tekende de omtrek van ons lichaam. Voor Loene was dit een ‘Loene spookje!’ Ook onze voeten kregen de volle aandacht. We deden een blote voeten pad in de klas, we schilderden met onze voeten in plaats van onze handen. Tot slot genoten onze voeten van een voetbadje. 

no images were found

Peuterpret: toen we in de gang kwamen was Houdaifa naar de nieuwe symbooltjes aan het kijken. ‘Kijk juf, dit is een tweeling appel!’ (kersen).

Maandag genoten de poppen van een bad. Hierbij kwamen alle lichaamsdelen nog eens aan bod. Opnieuw deden we onze schoenen uit en gingen we op ontdekking over het blotevoetenpad. Wie zin had kon in onze onthaalhoek langs gaan voor een ontspannende voetmassage met relaxatiemuziek op de achtergrond. Loene en Fien waren hier zeker voor te vinden!
We zongen liedjes: ‘hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘lie la luik.’

Li la luik
ik tik nu op mijn buik
ik tik nu op mijn mooie buik
li la luik.

Li la leus
ik tik nu op mijn neus.
Ik tik nu op mijn kleine neus
li la leus.

Li la li
ik tik nu op mijn knie
ik tik nu op mijn ene knie
li la li.

Zo gingen we een tijdje verder… Dinsdag hing er een lekker geurtje in onze klas! Kruiden, sausjes,… Hiermee creëerden we een  geurrijk kunstwerk.
Woensdag was de laatste dag van ons thema. Samen tanden poetsen!
We bekeken de verschillende tandenborstels (sommige bleven recht staan, sommige niet), de verschillende bekers, tandpasta… en tot slot…. tanden poetsen!

 

Samen spelen en de klas ontdekken!

DSCN2114 DSCN2115 DSCN2116 DSCN2118 DSCN2119 DSCN2123 DSCN2124 DSCN2126 DSCN2127 DSCN2128 DSCN2130 DSCN2132 DSCN2133 DSCN2134 DSCN2135 DSCN2137 DSCN2138 DSCN2139 DSCN2140 DSCN2141 DSCN2142 DSCN2143Op maandag, dinsdag en woensdag, hebben we vooral tijd genomen om onze nieuwe vriendjes te laten wennen aan ons en onze klas. We kregen ook tijd om met elkaar te spelen en elkaar te leren kennen! Ze deden het heel flink. Symbooltjes kiezen en kleuren , een koffertje voor Jules kleuren, … We hadden ook tijd om kleurrijke schilderijen te maken. Die zijn te bewonderen aan de muur in de gang. Tussendoor genoten we van dansen, met muziekinstrumenten spelen, verhalen vertellen,…

Ze zijn helemaal klaar voor nieuwe spannende avonturen samen!